Pim Witvrouw

Pim Witvrouw - docent piano

Begon op elfjarige leeftijd met pianolessen aan de muziekacademie van Heist-op-den-Berg, België. Na enkele jaren piano- en solfègeles ging hij studeren aan de kunsthumaniora van het Lemmensinstituut te Leuven bij Stefaan Celen.

In 1999 verhuisde hij naar Nederland en vervolgde zijn pianostudie aan het conservatorium van Utrecht waar hij studeerde bij Alan Weiss, Henk Ekkel en Paolo Giacometti. Naast piano studeerde Pim ook Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en Theorie der Muziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Op het CKV geeft hij naast pianolessen ook muziektheorielessen. Als docent muziektheorie was hij ook verbonden aan de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij heeft in de afgelopen jaren veel leerlingen begeleid naar een toelating tot de conservatoria van Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

In zijn pianolessen op het CKV besteedt Pim naast aandacht voor het klassieke repertoire en een goede technische basis ook tijd aan de achterliggende theorie en improvisatie. Improviseren (het ter plekke verzinnen van eigen stukken aan de piano) kan iedereen leren! Bach, Beethoven en Chopin deden het dagelijks met veel plezier. Met verschillende leerlingen werkte Pim de afgelopen jaren aan het componeren en noteren van hun eigen pianostukken. Ook film- en popmuziek komen aan bod waarbij er meestal eigen arrangementen worden gemaakt aan de hand van akkoordsymbolen.

Pim is lid van de EPTA (European Piano Teachers Association) en voor zijn leerlingen is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de jaarlijkse graadexamens van deze organisatie. De examens bestaan uit een speelgedeelte en een theoretische toets. Het toewerken naar zo’n voorspeelmoment is voor leerlingen een grote stimulans en resulteert vaak in grote ontwikkeling.

Deel deze pagina van CKV Almere