Joan Handels

Joan Handels docente dwarsfluit bij CKV AlmereWerd geboren in Kerkrade, Zuid-Limburg. Op 9-jarige leeftijd begon zij met fluitspelen aan de Kerkraadse muziekschool. Op 13-jarige leeftijd maakte zij haar radio debuut bij het radio 4 programma Für Elise. Tijdens haar middelbareschooltijd werd steeds meer duidelijk dat Joan van haar hobby haar beroep wilde maken. Ze speelde bij het Kerkraads symfonieorkest en bij de vooraanstaande harmonieorkesten uit de regio. Haar beroepsopleiding volgde Joan aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Pieter Odé. In 1994 behaalde zij haar diploma. Met behulp van een VSB-beurs mocht Joan haar studie voortzetten in Berlijn bij Karl Heinz Zöller, destijds solo-fluitist van de Berliner Philharmoniker. In Berlijn remplaceerde Joan in verschillende orkesten en ensembles. Maar ook daar heeft ze lesgegeven. In 1999 keerde ze terug naar Nederland, naar ’t Gooi. Sinds die tijd heeft ze daar een privé praktijk in Hilversum en omgeving. Zij is zelfstandig ondernemer en als zodanig als docent verbonden aan verschillende ‘muziekscholen’.

Een belangrijk deel van Joans muziekpraktijk bestaat uit het zelf musiceren en concerten geven.  Dit doet zij m.n. als lid van Het Nederlands Fluitkwartet en Fluitoctet Blow Up!  Tevens vormt zij samen met pianist Toine Martens Het Sancan Duo.

Als docent ziet Joan het als een uitdaging elke leerling te laten genieten van het zelf musiceren. Joan heeft een doel en een eigen manier van lesgeven voor ogen, echter wordt deze aangepast aan de leerling. Wat o.a betekent dat zij niet voor elke leerling hetzelfde materiaal gebruikt. Uiteenlopende muziekstijlen zullen in de les gebruikt worden. Het liefst geeft Joan privéles, omdat zij van mening is, hiermee het meeste te kunnen bereiken. ‘Één op één’ blijkt in de praktijk veel minder ‘eng’ en eigenlijk heel erg gezellig, aangezien de aandacht onverdeeld voor de leerling aanwezig is.  Maar uiteraard worden de wensen van de klanten serieus genomen. Het is belangrijk voor ogen te hebben wat het doel is: ofwel: zo goed en zo mooi mogelijk leren fluiten, ofwel: met veel plezier samen les hebben. (dat laatste kàn betekenen dat niveau en kwaliteit er iets onder lijden).  In sommige gevallen werkt een groepsles heel erg goed. Natuurlijk is samenspel ook zeer belangrijk . Gedurende het schooljaar zal dit zeker in het programma aan bod komen, ook voor leerlingen die privéles hebben. Voorspeelavonden zijn een vast onderdeel.

Lesdag: woensdag
Joan geeft privé- en groepsles. Bij voldoende aanmeldingen start er in september een volw. dwarsfluit ensemble op de woensdagavond.

www.sancanduo.nl
www.happyonstage.nl

Deel deze pagina van CKV Almere