Muziek is een taal. Als baby leer je taal door wat je hoort, na te zeggen. Langzamerhand leer je steeds meer woorden. Pas een aantal jaren later leer je ook lezen en schrijven. Op precies dezelfde manier werkt de moedertaal (Suzuki) methode. Samen met je kind leer je musiceren op het gehoor. Je leert de stukken thuis met behulp van de cd én tijdens de les, waarbij je probeert na te spelen wat je hoort. Samen met je kind kom je naar les, en ook thuis gaan jullie de opdrachtjes samen oefenen.
Om een taal goed te begrijpen heb je meestal een woordenschat van minimaal 12.000 woorden nodig. Dit lijkt heel veel, maar voor een baby gaat dit ‘spelenderwijs’. Een baby hoort de taal namelijk de hele dag om zich heen, als een bad van klanken. Met muziek werkt het hetzelfde: hoe meer je naar muziek luistert, passief of actief, hoe meer je hersenen als een spons de klanken zullen absorberen. Met het gevolg, dat je ook deze taal moeiteloos zult leren spelen. Recent onderzoek toont aan dat de hersenen van professionele pianisten bijna symmetrisch zijn: de twee hersenhelften lijken op elkaar. Dit komt omdat er bij het pianospelen allerlei verbindingen ontstaan tussen de hersenhelften, want de twee handen maken soortgelijke bewegingen, spiegelen elkaar. Pianospelen is dus ook heel goed voor je brein! Hoe jonger je ermee begint, hoe beter. Maar het mooie van het brein is, dat het zich ook op latere leeftijd kan aanpassen. Dus zelfs op je tachtigste veranderen je hersenen nog, wanneer je begint met pianospelen.
Lesgeven in de Suzuki methode is mijn passie, maar daarnaast zijn pianospelen en componeren erg belangrijk voor me. Soms geef ik compositie workshops, ook aan kinderen, het resultaat van een uurtje werken met een groep kinderen kun je in dit filmpje zien: https://bit.ly/2Eupm39 We zetten hier een verhaal van Max Velthuijs op muziek.
Sinds een jaar toer ik door het land met de voorstelling ‘Chopin en George Sand’, een theatraal concert over het verhaal achter de muziek van Chopin. Bij deze voorstelling speel ik de rol van de Franse schrijfster George Sand, één van de eerste vrouwen die kon leven van haar pen en een belangrijke voorvechters van vrouwenrechten. Maar Sand is ook bekend geworden door haar tien jaar lange lat-relatie met de componist Frédéric Chopin. Op mijn website www.heleenverleur.org kun je hier meer over lezen, alsmede vele muziekvoorbeelden vinden van mijn composities.
Hieronder de opname van één van mijn composities, Route 65 voor klarinet en piano.
Link Suzuki Vereniging Nederland: www.suzukimuziek.nl