Haiko Boonstra – docent piano

Haiko Boonstra - docent pianoHaiko Boonstra (1964) kreeg op 5-jarige leeftijd zijn eerste vioollessen en twee jaar later zijn eerste pianolessen aan Muziekschool De Meldij in zijn geboorteplaats Drachten. Tot zijn 18e jaar werd hij muzikaal gevormd door Sam Derussy en Amador Marques (viool), Peter Hoelen (piano) en Rein Ferwerda (muziektheorie). In zijn tienerjaren was hij o.m. concertmeester van het Frysk Jeugdorkest. Na zijn diploma VWO-Atheneum werd hij in 1982 toegelaten tot het Conservatorium van Amsterdam, waar hij Hoofdvak Piano bij Jan Wijn en Viool bij Leo Boelens studeerde. In 1989 studeerde hij af als Uitvoerend Musicus Piano. Bij het toenmalige Frysk Orkest had hij inmiddels als solist opgetreden in het 1e Pianoconcert van Brahms. Daarna verbleef hij een jaar als Resident Artist aan The Banff Centre for the Arts in Canada. Ook volgde hij meestercursussen bij o.a. Gary Graffman, Nelly Ben-Or, Anton Kuerti en vele malen bij de befaamde pianist György Sebök in Amsterdam, Canada en Zwitserland.

Van 1995 tot 1998 studeerde Haiko Boonstra Hoofdvak Orkestdirectie bij Roland Kieft, wederom aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij tevens les kreeg van David Porcelijn, Joop van Zon en Peter Eötvös. Op zijn eindexamen leidde hij het JeugdOrkest Nederland in ‘Schilderijen van een Tentoonstelling’ van Moesorgsky/Ravel, het Konzert opus 24 van Anton Webern en Mozart’s Pianoconcert KV 453 met als soliste Marietta Petkova.

Geselecteerd als afgevaardigde van het Conservatorium van Amsterdam werd hij in 1997 in staat gesteld om deel te nemen aan de International Masterclass for Conductors aan de Peter The Great Music Academy in het Hermitage Theater van het Winterpaleis in St. Petersburg, een initiatief van de Europese Commissie, de Mariinsky Foundation en de Royal Baltic Festivals. Daar dirigeerde hij The Orchestra of the State Hermitage en de St. Petersburg Camerata en volgde hij lessen bij Alexander Polischuk en Michael Kukushkin.

Boonstra was assistent-dirigent van Roland Kieft bij het Nederlands Jeugd Strijk Orkest en van Kenneth Montgomery in Mozart’s opera ‘Die Zauberflöte’ door de Nieuwe Opera Academie. Hij werkte projectmatig met bijv. het Amstel Strijkers Ensemble, dirigeerde het Orchester der Landesregierung Düsseldorf en is sinds 1998 vaste dirigent van het Ad Hoc Orkest in Utrecht. Van 1999 tot 2010 was hij ook vaste dirigent van het Goois Symfonie Orkest. Hij werkte samen met solisten als Marietta Petkova, Liza Ferschtman, Thomas Oliemans, Marieke Schneemann, Gwyneth Wentink, Rosanne Philippens en Timothy Gill (solocellist Royal Philharmonic Orchestra). Boonstra’s repertoire omvat alle stijlperiodes.

Behalve pianodocent en dirigent is Haiko Boonstra tevens Personal Artist Manager. Hij vertegenwoordigt o.m. pianiste Marietta Petkova, violist Vesko Eschkenazy (concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest), hoornist Jasper de Waal en contrabassist Dominic Seldis. Zie www.hbartistmanagement.com.

Haiko Boonstra heeft sinds 1988 een rijke ervaring als Docent Piano opgebouwd, o.m. op de muziekscholen van Drachten, Hoofddorp, Almere, Zaandam, Purmerend, Amsterdam, Delft, Zeist en Hilversum. Momenteel is hij als pianodocent verbonden aan Muziekschool ‘De Kromme Rijn’ in Bunnik en CKV Almere.

Deel deze pagina van CKV Almere