Els Verheul – zang klassiek

Els VerheulZang klassiek

Bijna iedereen zingt, ook al gaat dat vaak bijna onbewust of alleen in de badkamer. Het is immers een haast primaire manier om je te uiten. Als je daar aan werkt in lessen, wordt de zang almaar beter en de wereld van de klassieke zang steeds fascinerender. Omdat zingen zo heerlijk is ben ik er zelf mee begonnen, en mijn enthousiasme voor zang is de basis voor mijn lessen. Al bijna vijfentwintig jaar werk ik er als zangdocent aan om de stemvorming en de controle over de zangstem te verbeteren. Een betere stemvorming zorgt ervoor dat leerlingen hun eigen stem gaan ontdekken en daardoor ook bemerken dat hun stem groeit in omvang en volume. De klassieke zang- en stemvomingslessen zorgen voor een uitstekende basis om te genieten van het klassieke zangrepertoire.  Het vrijmaken van de zangstem staat voorop in de lessen. Ik doe dit aan de hand van aparte techniekoefeningen gecombineerd met de toepassing in repertoire. In het begin van de cursus ligt er meer accent op het verwerven van techniek, in een later stadium is er meer aandacht voor repertoirestudie. Zowel solorepertoire, ensemblerepertoire als koorrepertoire kunnen gebruikt worden om de techniek te leren toepassen. Hierbij sluit ik zoveel mogelijk aan bij de ambitie van de leerling.

Dit betekent dat door maatwerk mijn zanglessen ertoe bijdragen dat iedereen haar of zijn stem kan verbeteren. Zingen in kleine kring of bij uitvoeringen wordt daardoor voor leerlingen bereikbaar, en zo heb ik ook met succes leerlingen voorbereid voor een conservatoriumstudie.

Muziek is mijzelf met de paplepel ingegoten. Mijn familie was een muzikale talentensmederij, zodat het plezier in klassieke zang van mijn grootvader aan twee van zijn dochters is doorgegeven, waarvan er één mijn moeder is. Ook mijn vader Koos Verheul (fluitist) was van grote muzikale invloed. Tijdens mijn studie solozang klassiek aan het Utrechts Conservatorium ben ik begonnen met les geven, en nadat ik de opleiding had voltooid werd het dan ook mijn beroep. Ik vind het heel leuk om af en toe zelf op te treden, waarbij ik mijn belangstelling voor een breed repertoire kan toepassen (bijv. liederen van Schubert, Brahms,Fauré, Debussy, Ravel en Diepenbrock; opera-aria’s van Mozart, Saint-Saëns, oratorium-aria’s van Bach en Händel).

Zowel lesvormen en duur van de lessen, als de duur van de cursus in overleg. Afspreken van proeflessen is gewenst.

Deel deze pagina van CKV Almere